Om

  O R D B I L D :  I K A   Ö S T E R B L A D

Bokstäfr äre teckn, som mäd mångeledes hijt ok dijt dragne streck, prickar ok linier liksom afcopiera tanckan ok dess tolk, språket.

Samuel Columbus 1678

Ord möter bild, språket möter ett månghundraårigt hantverk, typografin. I det mötet arbetar jag. Tecknare och typograf med utbildning från institutionen för Grafisk Design & Illustration på Konstfack, Stockholm. Bor i Finland och har som frilans huvudsakligen samarbetat med tidskrifter och förlag i Finland och Sverige, bland andra Söderströms, Scriptum, Schildts, Vasabladet, Ny Tid, Horisont, Tidskriftscentralen, dodo, Natur och Miljö. Arbetar oftast med projekt som förverkligas med trycksvärta på papper: från skönlitteratur (är särskilt förtjust i prosatextens stillsamma typografiska utmaning) till fack- och läroböcker, från teckningar för debattartiklar till biologiska vetenskapliga illustrationer. Ingår i Medielaget. Hanterar också själv ord.

Den senaste tiden har jag bland annat gjort en rekonstruktion av kokongparasitstekelsläktet Gelis (Ichneumonidae: Cryptinae) evolutionshistoria (magisterprojekt, Helsingfors universitet). Med hjälp av det DNA-baserade släktträdet kunde gamla byten av värdgrupper spåras och sekvensdatat visade också att kryptiska arter finns i släktet – alltså arter som är så lika varandra till utseendet att de hittills betraktats som en och densamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.